 Το πάντρεμα των οσπρίων με χορταρικά , υπάρχει σαν τακτική στο Κρητικό -αλλά και όλης της Ελλάδας-διατροφολόγιο και μαρτυρά τη σοφία και τη φαντασία  με την οποία οι πρόγονοί μας διαχειριζόντουσαν τις πρώτες ύλες που παρήγαγαν αλλά και ότι έβρισκαν στη φύση.
Το πάντρεμα των οσπρίων με χορταρικά , υπάρχει σαν τακτική στο Κρητικό -αλλά και όλης της Ελλάδας-διατροφολόγιο και μαρτυρά τη σοφία και τη φαντασία  με την οποία οι πρόγονοί μας διαχειριζόντουσαν τις πρώτες ύλες που παρήγαγαν αλλά και ότι έβρισκαν στη φύση.
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια ξερά
- 1 κιλό σπανάκι ή αντίδια ή ακόμα και μικρά φρέσκα κολοκυθάκια ή τον ανθό τους που μπορούμε να βρούμε άφθονο στις λαϊκές αγορές την Άνοιξη και το Καλοκαίρι
- 1 ματσάκι μάραθο (όταν πηγαίνουμε βόλτα στις εξοχές καλό είναι να μάθουμε να μαζεύουμε μάραθο αλλά και πολλά άλλα μυρωδικά που μπορούμε να βρούμε)
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 3-4 ώριμες τομάτες
- αλατοπίπερο
- 1 πρέζα ζάχαρη
Παρασκευή
- Βάζουμε τα φασόλια από την προηγούμενη στο νερό να μουλιάσουν ή αν τόχουμε ξεχάσει , τα βράζουμε για 2 λεπτά και τ’ αφήνουμε για 1 ώρα να μαλακώσουν , τα βράζουμε μέχρι να μισοψηθούν για μισή ώρα με 3 τέταρτα και τα σουρώνουμε.
- Πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μέτρια κομμάτια.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια , το σκόρδο και τον άνηθο. Κόβουμε τις τομάτες σε κύβους.
- Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια μα τον μάραθο και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τις τομάτες , τα φασόλια, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη και τα μαγειρεύουμε σχεδόν μέχρι να ετοιμαστούν.
- Ένα τέταρτο περίπου πριν το τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και αποτελειώνουμε.
Α.Χ.