Υλικά

  • 1 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο ή άλλο ρύζι για ριζότο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 – 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1/3 από ένα φακελάκι τριμμένο κρόκο Κοζάνης
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. νιφάδες παρμεζάνας (προαιρετικά)
  • αλάτι – πιπέρι

Προετοιμασία

  1. Ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι το ρύζι.
  2. Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 3 – 4  κ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Μόλις κάψει σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
  4. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια βάζουμε και το ρύζι και το περνάμε για 1 – 2 λεπτά από το λάδι.
  5. χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  6. Μόλις πιει το ζωμό ρίχνουμε και το δεύτερο φλιτζάνι ανακατεύουμε λιγάκι ώστε να βγάλει το άμυλο το ρύζι και να χυλώσει το ριζότο.
  7. Μόλις ρίξουμε το τρίτο φλιτζ. βάζουμε  το κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι. ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει
  8. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό ή με νιφάδες παρμεζάνας ή και με τα δύο.