Home οικολογικά νέα Tα νέα της Γης Μαγείρεμα με τον ήλιο; Γιατί όχι… Ένας ηλιακός φούρνος, θαυματουργός στην απλότητά του
Η συνεργατική πρωτοβουλία “Αυτάρκεια”, στην οποία μετέχουν και Χαϊδαριώτες (Ελένη Μπουρολιά και Θανάσης Γκιαουρούδης), έχει αναπτύξει έναν αποδοτικό, απλό και φθηνό ηλιακό φούρνο. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” παρουσίασε πέρυσι την πειραματική προσπάθεια και την ανάπτυξη του προϊόντος. Μάλιστα δοκίμασε τον φούρνο, με εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα. Φέτος το εγχείρημα έχει ωριμάσει και έχει πάρει επιχειρηματική – συνεταιριστική μορφή. Σας μεταφέρουμε λοιπόν τις πρόσφατες εξελίξεις. Γράφει η Ελένη Μπουρολιά.
 
 
 
Πώς θα σας φαινόταν μια συσκευή μαγειρέματος με χαμηλό κόστος, που η μοναδική πηγή ενέργειας που χρειάζεται είναι αυτή του ήλιου, δε ρυπαίνει το περιβάλλον, είναι ιδανική ακόμα και για αρχάριους μάγειρες, κατάλληλη για μαγείρεμα ακόμα και στο μπαλκόνι μιας πολυκατοικίας, σε μια ταράτσα ή αυλή, στην κατασκήνωση, ακόμα και στα μέρη που δεν υπάρχει ρεύμα; Μπορεί να σας ακούγεται πρωταπριλιάτικο αστείο κατακαλόκαιρα, κι όμως δεν είναι. Το σκεύος αυτό υπάρχει και λέγεται ηλιακός φούρνος.

Το ⅓ της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό είναι για την προετοιμασία των γευμάτων του. Σκεφτείτε λοιπόν την οικονομία που θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιώντας εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το μαγείρεμα. Στην Ελλάδα ο ήλιος είναι άφθονος και άπλετος για περίπου 250 – 300 ημέρες το χρόνο.

 

Αυτό που κάνει ένας ηλιακός φούρνος είναι να συγκεντρώνει την ηλιακή ακτινοβολία και να τη μετατρέπει σε θερμότητα. Υπάρχουν διάφορα είδη ηλιακών φούρνων ώστε να ταιριάζουν σε κάθε κλίμα, συνθήκες διαβίωσης, μαγειρική ανάγκη και φυσικά τσέπη. Υιοθετώντας τη συνήθεια της μαγειρικής με τον ήλιο θ’ ανακαλύψετε πως το ηλιακό μαγείρεμα είναι ευκολότερο και πιο χαλαρό συγκρινόμενο με τις επικρατούσες μεθόδους μαγειρέματος.

 

Το ηλιακό μαγείρεμα που μας προτείνει η συνεργατική “Αυτάρκεια”, είναι προφανώς ο πιο οικολογικός και οικονομικός τρόπος να μαγειρεύει κανείς σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η δική μας.

 
Στην “Αυτάρκεια” εστιάζουμε τις δυνάμεις μας στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Από το μαγείρεμακαι τις μετακινήσεις, μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές, το να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας επιβαρύνοντας όσο λιγότερο γίνεται το περιβάλλον και διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε όλα τα αγαθά για όλους, αποτελεί για μας μέγιστη προτεραιότητα. Μαθαίνουμε, ερευνούμε και πειραματιζόμαστε, πάνω σε οικολογικές συσκευές, σχετικές με όλους τους παραπάνω τομείς. Ο λειτουργικός και επιτυχημένος ηλιακός φούρνος Cook’n'go, είναι μόνο η αρχή σ’αυτό το ταξίδι αναζήτησης και δημιουργίας.
 
Ο φορητός ηλιακός φούρνος Cook’n'go, είναι πτυσσόμενος και μπορεί να μεταφέρεται εύκολα (ζυγίζει μόλις 3 κιλά μαζί με τη γάστρα) για χρήση στην παραλία, την εξοχή, το κάμπινγκ. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι, στο εξοχικό, στη βεράντα, στο μπαλκόνι, την ταράτσα. Επιπλέον απαιτεί ελάχιστο χώρο αποθήκευσης όταν δεν χρησιμοποιείται.
 
Μερικά από τα πλεονεκτήματα του ηλιακού φούρνου Cook’n'go, είναι: 
  • έχει το μέγεθος ενός λάπτοπ (όταν είναι διπλωμένος, για αποθήκευση και μεταφορά),
  • είναι ασφαλής στη χρήση του (δεν μπορεί να καεί κάποιο μικρό παιδί που θα έχει την περιέργεια να πιάσει το πάνελ),
  • μαγειρεύει ό,τι μπορεί να μαγειρευτεί και σε ηλεκτρική κουζίνα (εκτός από τηγανητά),
  • δεν μπορεί να στεγνώσει ή να κάψει το φαγητό (όχι γιατί δεν αναπτύσσει ικανή θερμοκρασία για να το κάνει, αλλά γιατί οι υδρατμοί από τα υγρά και τους χυμούς του φαγητού δεν μπορούν να διαφύγουν),
  • δεν χρειάζεται επίβλεψη ή επανατοποθέτηση σε σχέση με τον ήλιο (λόγω του αμβλυγώνιου σχεδιασμού του),
  • δεν καταστρέφει τις βιταμίνες των τροφών που είναι υδατοδιαλυτές και ευαίσθητες στη θερμοκρασία (αφού η θερμοκρασία που αναπτύσσει κυμαίνεται από 110 – 140 βαθμούς C και λειτουργεί με σχεδόν καθόλου νερό),
  • δε ζεσταίνει το χώρο της κουζίνας στο σπίτι, που ειδικά το καλοκαίρι γίνεται αφόρητη,
  • είναι εύκολος στη χρήση από τον οποιονδήποτε
  • μαγειρεύει νόστιμα και υγιεινά φαγητά, σύμφωνα με τις αρχές του slow cooking (αργό μαγείρεμα)
Είτε θέλετε να πειραματιστείτε και να εκφραστείτε δημιουργικά, κατασκευάζοντας έναν ηλιακό φούρνο cook’n'go μόνοι σας, είτε επιθυμείτε έναν έτοιμο φούρνο για μαγείρεμα, 3-4 ατόμων ή 6-7 ατόμων, διαλέξτε την έκδοση που σας ταιριάζει.
 
Cook n go DIY Kit Basic στη τιμή των 26,00€
Cook n go ready to go στην τιμή των 63,00 €
Cook n go community edition στην τιμή των 90,00€
info

“Αυτάρκεια”,

Ηριδανού 16-18, Αθήνα,
210 72.55.367

http://www.aftarkeia.org

Αναρτήθηκε την 29 Jul στην κατηγορία Tα νέα της Γης / Διατροφή / ευεξία
Tags: